Mustafa Cemal Tomar

Mustafa Cemal Tomar

MUHTEŞEM ORGANIMIZ BEYİN

On binlerce beyin ameliyatı gerçekleştiren beyin Profesörü İsmail Hakkı Aydın Hoca, insan beyniyle ilgili önemli çalışmaları vardır. Öncelikle bilimde matematiğin ve hayal gücünün önemini ve ardından bu tezlerin savunucusu olan "bilim adamını" birazcık tanımaya ne dersiniz? Ardından da beyin ve işlevleri hakkında bilgiler paylaşmaya çalışalım.

Kâinat, matematik kaideleri çerçevesinde yaratılmıştır. Bu tezini İsmail Hakkı Hoca, İsra Suresi'nin 35. Ayeti'ni delil gösteriyor. Rabbimiz; İsra Suresi 35. Ayette; "Ölçtüğünüz zaman tam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu hem daha hayırlıdır ve sonuç itibariyle de daha güzeldir" buyurmaktadır. Bu itibarla
Ölçülemeyen hiçbir şey, bilimin konusu olamaz. Her şey ölçülebilirdir. Akıl, Zekâ, Zihin ve Şuur bile......ve HAYAL… Hayal edebiliyorsak, başarabiliriz. Hayal edebildiğimiz müddetçe, beynimizin gücü sonsuzdur, yani Rabbimizin izin verdiği istikamette yol alabilir. Bu yolun sonu belli değildir. Hayal, beynin kabiliyetini gösterir. Hayal gücü sonsuz olanın, beyin gücü de sonsuzdur.Beynimizin gücü, hayallerimizle sınırlıdır. Her şey kendi beyninizde, kendi iradenizde, kendi elinizde... Beyin... İnsan beyni! Bir donanım olan beyin, insanı insan, âdemi adam yapan veya yapmayan bir organdır. Akıl yazılımı, zekâ ise işletim sistemidir beynin. Ruhumuzun, kimliğimizin, şahsiyetimizin, onurumuzun, haysiyetimizin ve biz olmamızın yegâne ve nadide kumaşı, beynimizin sinir iplikçileri ile örülü olarak, kafatasımız içerisinde kullanılmayı beklemektedir.

Evet... Beyin Sizsiniz! Şimdi de kısaca, beynimizle ilgili tanımlamasını vermeye çalıştığımız bilgilerin hocasını tanımaya çalışalım: 21. yüzyılda Türkiye’de beyin cerrahisinin en başarılı temsilcilerinden biri Profesör Doktor İsmail Hakkı Aydın’dır. Aydın yalnızca bir beyin cerrahı değil, aynı zamanda bir filozof, şair, bestekâr ve yazardır. Bu çok yönlü karakterini ilk olarak yetiştirilme tarzına, sonrasında kendi kendini eğitme şekline borçludur. Yetiştirilme tarzındaki en önemli etken İsmail Hakkı Aydın’ın aile geçmişidir. Fertlerinin çoğunu bilim adamlarının oluşturduğu, bilimi fazlasıyla teşvik eden bir ailede büyüyen İsmail Hakkı Aydın, çok küçük yaşlarda dedesi ve babası tarafından eğitilmeye başlamıştır. Okul hayatı boyunca öğretmenlerinin gözdelerinden biri haline gelmiş, çalışma prensipleri ve disipliniyle başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. İsmail Hakkı Aydın üniversite yıllarında evlenmiş ve çocuk sahibi olmuş, buna rağmen beyin cerrahisine tutkusu asla azalmamıştır. İsmail Hakkı Aydın, “Yüzyılın Cerrahı” Mahmut Gazi Yaşargil başta olmak üzere birçok değerli bilim adamı ile birlikte çalışmış, bu çalışma sürecinde Türk akademisindeki değişimlere yakından şahit olmuş, gelişimlere katkıda bulunmuştur. Dünya çapında kendi ismiyle anılan bir ameliyat yöntemi geliştirmesi ve adına kongre düzenlenen ilk Türk bilim adamlarından biri olmasıyla bilinen İsmail Hakkı Aydın, 1990 yılı itibarıyla edebiyat, musiki ve felsefe alanlarında eserler vermeye başlamış, bu alanlarda da adından bahsettirmeyi başarmıştır. Türk akademisinin gelişim aşamalarını, Türkiye’de beyin cerrahisini ve bir bilim adamının yaşam felsefesini anlamak açısından İsmail Hakkı Aydın yararlı bir kaynaktır.

Hocadan dinleyip akılda kalanları nakletmeye çalışacağım. Beyin nöron denilen varlıklardan oluşmuştur. Sinir hücreleri, beynin işlevsel olan ve elektriksel olarak uyarılabilen hücreleridir. Yalnızca sinir devrelerindeki diğer nöronlar ve internöronlarla işbirliği içinde işlev gösterebilirler. İnsan beyninde tahminen 100 milyar nöron vardır. Bu nöronlar kararları oy çokluğuyla değil, oy birliği ile alırlar. Oy çokluğu olsa anarşı çıkar. Bu cümlenin altını çizelim. Nöron Nedir? Nöronlar sinir sistemini oluşturan sinir hücreleridir. İşlevleri sinirsel uyarıları elektriksel sinyaller biçiminde ileterek vücuttan beyne, beyinden vücuda ve beynin kendi içinde bilgi taşımaktır. Nöronlar sinir sisteminin işlevleri için temel oluşturur ve çok karmaşık bir iletişim ağı kurar. Vücudumuzda milyarlarca gen var zannediliyordu. Toplam gen sayısı 29.000-36000 arasındadır. Nukleotid dizile- rinin %99.9'u bütün insanlarda aynıdır. Hatta 20 bin diyen de var. Beynimiz, saniyede 10.000.000.000.000.000 (10 katrilyon veya 10×101510\times{10^{15}}10×10 15 ) işlem yapabilmektedir. Beynimizde10.000.000.000.000 (10 trilyon) nöron bağlantısı (sinaps) bulunmaktadır. Beynimiz, vücudumuzun kütlece sadece %2'sini kaplarken, enerji/oksijen tüketimimizin %20'sini tek başına yapmaktadır. Yani beyin, inanılmaz masraflı bir organdır. Bu sebeple çok nadir olarak insandaki kadar karmaşık beyinlere rastlarız. Primatlardan yakın akrabalarımızda, böyle karmaşık beyinler bulmak mümkündür.

Dünya'da, 2 milyon insan epilepsi, 4 milyon insan Alzheimer, 4 milyon insan felç hastalıklarına sahiptir. Beyin, vücudumuzun en kolay hastalanan organlarından biridir. Bu da, evrimsel süreçte yeterince "törpülenmemiş" olmasına bağlanmaktadır. Beynimiz, seçilim baskılarını kırmamızı sağlamış ve bu sebeple evrimimizi yavaşlatmıştır. Beyinde hiçbir acı reseptörü bulunmaz. Bu sebeple, beynimiz acı duymaz. Bu yüzden beyin ameliyatları genellikle birey uyutulmadan yapılır. Beynimiz iki yumruğumuzun az daha büyüğü gibidir. Her insana bu muhteşem organı bahşeden Rabbimizin şanı ne Yücedir. Nöronlar arasında tam bir uyum vardır. Normal bir sinir hücresi 50.000'den 250.000'e kadar başka nöronlarla bağlantılıdır. Yaptıkları özelleşmiş işlere bağlı olarak farklı şekillerde ve çeşitlerde olabilirler. Nöronların büyük çoğunluğu dört farklı yapıya sahiptir: Soma, dendritler, akson ve terminal butonlar.
Beynimiz kaç GB? Scientific American'da yayımlanan makaleye göre ise insan beyninin toplam kapasitesinin 2.5 petabayt (1 petebayt = 1 milyon gigabayt) olduğu tahmin ediliyor. Her organımız muhteşemdir. Beynimizin muhteşemliği tartışılmaz derecede bir öneme sahiptir. Beyin Profesörü, "beyin insanı çeker, kendine aşık eder" diyor. Doktorluğun en üstünü beyin cerrealığı ve uzmanlığı olduğunu da hoca itiraf ediyor. Çünkü beyin bütün organları yönetiyor. Beyin çalıştıkça dinleniyor. Beynin çalışma hızına erişme imkânı yoktur. Beyinlerimizi ne kadar çok çalıştırırsak o kadar iyi çalışır. O yüzden Allah Teâlâ "akletmez misiniz?" buyurmaktadır.

Selâm ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Cemal Tomar Arşivi

DUA

10 Şubat 2025 Pazartesi 09:30
SON YAZILAR