TEKNOLOJİ MUHABBETİ…
Bizim gibi ellili yaşlarda olanlar teknolojinin birçok aşamasına şahit oldular. Yetmişli yıllarda, bizim on yaşlarına yaklaştığımız dönemlerde teknoloji ürünü olan sandık büyüklüğünde radyolar vardı. Radyolarda belli saatlerde yayınlar yapılırdı. Genellikle haberler dinlenir, ülkede olup bitenlerden böylece haberdar olunurdu.
Bir köyde bu radyolardan ya bir ya iki tane bulunurdu. Zaman zaman köy sakinleri radyoyu görmek, hem de nasıl bir fonksiyona sahip olduğunu müşahede etmek için radyonun bulunduğu eve giderlerdi. Radyoyu dinledikten sonra da üç beş kişi bir ardaya geldiğinde sohbet konusu, radyonun bizatihi kendisi olurdu.Radyodan gelen sesle ilgili olarak, “Bu adam bu sandığın içine nasıl ve nereden girdi” derler, biraz şehir görmüş, sohbet dinlemiş olanlar da, “Daha neler çıkacakmış neler, insanlar uzakta konuşacak, buralardan da görülecekmiş” derlerdi.Daha mistik bir hayat sürdüğünü göstermek isteyenler de, “Kıyamet alameti bunlar, başımıza taş yağacak, ne günlere geldik” diye düşüncelerini ifade ederlerdi.
Yurtdışında çalışan vatandaşlarımız izine geldiğinde, her birisi gizli saklı bir teyp cebine koyar, insanların konuşmalarını kayıt eder, sonra da onlara dinletirdi. Dinleyenlerin hayretlerini konu ederek, yurtdışındaki hayatı hemşehrilerine anlatırdı.Sonraları siyah beyaz televizyonlar çıktı, çok kısa zamanda yaygınlaştı, haberler, filimler, sinemalar televizyondan seyredilerek, belli bir kültür de oluştu.Santralli telefonlardan sonra, her eve telefon alınmaya başlandı. Böylece teknolojinin bir çokaşamasına bizim yaşımızda olanlar şahit oldu.
Günümüz gençliği için bu anlattığımız süreç çok fazla bir şey ifade etmez. Hele akıllı telefonların hayata geçtiği üç beş yıldan beri geçmiş dönemin teknolojisi neredeyse tamamen unutuldu, hatta tuşlu cep telefonlarının bile anlamı kalmadı. Şimdilerde, herkesin cebinde bir akıllı telefon var. Bu telefonlar da gerçekten akıllı. Telefonlar akıllı olunca insanlar, Allah c.c.ın verdiği aklını kullanmada çok cimri oldu.
Akıllı telefonlara paralel olarak geliştirilen programlar da akıllı telefonlara yardımcı oldu ve insanlar, sosyal hayatlarını sosyal medya üzerinden yaşamaya başladı. Twitter, youtube, instagram ve facebook gibi programlar, günlük sosyal hayatı kilitledi. Günümüzde, “Teknoloji Muhabbeti” başladı artık. Çay ocağında, kahvehanede, iş yerinde, sokakta, dolmuşta, otobüste, neredeyse her yerde herkes hemen cep telefonunun çıkartıp karşı tarafla sohbetine, muhabbetine başlıyor.Daha da vahim olanı, camilerde de imam efendinin selam vermesini beklerken bazı kimseler cep telefonunun çıkartıp zamanı telefon üzerinden değerlendiriyor.Evlere gelen misafirler ve misafire ev sahipliği yapan hane sakinleri kısa bir selamlamadan sonra telefon arkadaşlarıyla “Telefon Muhabbetine” başlıyor. Geçmiş dönemlerde eve gelen misafirler seccadenin yerini, kıblenin yönünün sorarken, şimdilerde eve girer girmez, modemin şifresi ve elektrik prizinin yeri sorulmaktadır.
Bazı hane sahipleri espritüel bir dille, misafirin ceketini alırken,” Akıllı telefonların da yeri burasıdır” diyerek, bir yer gösterip, evlerinde sohbet edilmesinin öncelik olduğunu anlatmaya çalışıyor. Teknoloji muhabbetiyle, yüz yüze sohbet ortadan kalktı ve yeni bir sosyal hayat oluşturuldu. Bu sosyal hayat;insanların ahlakını, toplumların düzenini bozmaya da yetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.