MÜSLÜMANIN MÜSLÜMAN ÜZERİNDEKİ "HAK"...

Hapşırılıdığında, “Yerhamukellah” demek, Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarından olduğu Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Basit gibi görünen bu hakkın önemi, derinliği fark edildiğinde anlaşılacaktır.

Davete icabet, hastayı ziyaret, cenazeye katılma ve nasihat etmek gibi temel sorumlulukların yanında, söz konusu bu fiilin de hak olarak bildirilmesi, çok önemli olduğunu anlamak için yetecektir.

İslam dini, hayat dinidir. İbadetler, hayatı anlamlı kılmak ve ahireti kazanmak için vaaz edilmiştir. Müslümanların, birbirlerine iyiliği emredip, kötülüklerden nehyetmeleri bir sorumluluktur.  İslama göre, inanan insanların, birbirine hakkı ve hayrı tavsiye etmeleri övülmüş ve hayır dua olarak kabul edilmiştir.

Peygamberimiz Müslümanı tarif ederken: “…Bir kişi kendisi için istediğini Müslüman din kardeşi için de istemedikçe Kamil bir imana sahip olamaz” buyurmuştur. Bir mümin bir başka mümine dua ederken, melekler de o duaya iştirak edip, dua eden için talepde ve niyazda bulundukları Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir.

İslam ahlakına sahip olan bir Müslümanın, diğer Müslüman için dua ve niyazda bulunması, onun için hayır talep etmesi ve ona yardımcı olması inancının gereği bir durumdur. Dostluk ve yardımlaşma Müslümanlar arası temel sorumluluklardandır.

Hapşırdığında “Elhamdülillah” diyen bir Müslümana “Yerhamukallah”  yani “Allah sana rahmet etsin” diyerek  hayır duada bulunmak da, din kardeşliği sorumluluğudur.

Hapşıran kişi de yine karşılık olarak “Yehdina ve yehdikumullah” yani, “Allah bize ve size hidayet versin” diyerek mümin kardeşine hayır duada bulunması , söz konusu sorumluluğun devamıdır.

Hapşırma sonrası, karşılıklı olarak söylenen bu cümlelerden amaç; Müslümanlar arasında hamdı, şükrü, duayı yaygınlaştırmak ve canlı tutmak ve kardeşlik hukukunu geliştirmektir.

Her müminin ağzı din kardeşi için temizdir ve mümin mümine bu temiz ağızlarla dua etmelidir.

Peygamberimiz; “Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder” buyurmuştur.

Bir başka hadis-i şerifte Peygamberimiz; “Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona, ‘Duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin.’ diye dua eder” buyurmuştur.

“Yerhamukellah” demek ve devam eden karşılıklı cümleleri söylemek, Müslümanların birbirlerine karşı yapmaları gereken duanın ve kardeşliğin startını vermek ve bunu canlı tutmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR