Mustafa Cemal Tomar

Mustafa Cemal Tomar

SURİYE'DE NELER OLUYOR?

Suriye'deki son gelişmeleri takip ediyorum. Bir taraftan zafer çığlıkları atanlar var, bir taraftan da olup bitenlere temkinli yaklaşanlar var. Doğrusu bekleyip göreceğiz. Olaylara sevinç çığlıkları atanlar kendi bakış açılarına göre haklı olabilirler. Zira 24 yıllık yönetiminde Esad, kendi saltanatının devamı için halkına uygulamadığı zulüm kalmadı. Suriye'de taş üstüne taş bırakmadı, her tarafını iş birlikçileri ile beraber savaş alanına çevirdi. Muhaliflerine hayat şansı tanımadı. Esad'ın yaptığı zulümlerden sadece birkaç fotoğraf sergileyelim.

Esad hükümeti, Suriye İç Savaşı boyunca çok sayıda savaş suçu işledi ve Esad'ın ordusu, Suriye Silahlı Kuvvetleri de kimyasal silahlarla birçok saldırı gerçekleştirdi. En ölümcül kimyasal saldırı 21 Ağustos 2013 tarihinde Guta'da gerçekleştirilen ve 281 ila 1.729 kişinin ölümüne yol açan sarin gazı saldırısdır.

Bu saldırının ötesinde neler var? Esad denince akla,meşhur Sadnaya Hapishanesi geliyor.
Şam'ın dışında bulunan bu yer, bir tepede yer alıyor ve 1,4 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.
Bakınız; İnsan hakları kuruluşlarına göre; bu Sednaya Hapishanesi'nde infaz, işkence, tıbbi bakım eksikliği ve aç bırakılma nedeniyle 2011-2018 arasında 30 binden fazla tutuklu öldü Öte yandan; Suriye'de rejimle özdeşleşen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi, muhalifler mahkumları serbest bırakıncaya dek iç savaş boyunca en az 157 bin tutukluya ev sahipliği yaptı.

Esad'ın hapishanelerinde neler yaşandı? 157 bin mahkum, 72 çeşit işkence

Suriye'de rejimle özdeşleşen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi, yıllardır "İnsan Mezbahası" olarak biliniyor. İnsan hakları örgütleri, rejimin hapishanelerde uyguladığı 72 farklı işkence yöntemini belgeledi. Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş boyunca en az 15 bin kişinin işkence altında yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Şam'ı ele geçiren rejim karşıtı güçler, Sednaya Hapishanesi'nin yeraltı hücrelerinde mahsur kalan mahkumlara ulaşmak için haritalara bakarak binanın yapısını çözmeye çalışıyor. Peki geçmişten bugüne Esad'ın işkence merkezlerinde neler yaşandı? Şam'daki muhalif yetkililer, bazıları havalandırma yetersizliğinden dolayı "neredeyse boğulma tehlikesiyle karşı karşıya" olan yüzlerce mahküm. kayıp mahkümların sayısı hiç belli değil. yaklaşık 100 bin tutuklu bulunuyor burada. Mahkümların serbest bırakılması için çalışmaların sürdürülmektedir. Peki geçmişten bugüne Esad'ın işkence merkezlerinde neler yaşandı?

15 BİN KİŞİ İŞKENCE ALTINDA ÖLDÜ
Suriye İnsan Hakları Ağı, 2011'de Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından 157 binden fazla kişinin tutuklandığını açıkladı. Bunlar arasında 5 bin 274 çocuk ve 10 bin 221 kadın da var. Ayrıca, bu süre zarfında 15 binden fazla kişinin işkence altında öldüğü iddia ediliyor.

72 FARKLI İŞKENCE
İnsan hakları ağı, rejimin 72 farklı işkence yöntemini belgeledi. Bunlar arasında cinsel organları elektrikle kesmek veya ağırlık asmak; yağ, metal çubuklar, barut veya yanıcı böcek ilaçları ile yakmak; kafaları bir duvar ile hapishane hücresinin kapısı arasında ezmek; vücutlara iğne veya metal iğneler sokmak; tutukluları giysi, banyo, tuvalet olanaklarından mahrum bırakmak vb. yer alıyor. 2017 tarihli bir Uluslararası Af Örgütü raporu, Sednaya'da binlerce kişinin toplu olarak asıldığını tespit etti. Hapishane bu olayın ardından, "İnsan Mezbahası" olarak nitelendirdi.

BİNLERCE KİŞİ İDAM EDİLDİ
Her hafta 20 ila 50 kişi, genellikle pazartesi ve çarşamba geceleri öldürülüyordu. Uluslararası Af Örgütü, Eylül 2011 ile Aralık 2015 arasında 5 bin ila 13 bin kişinin idam edildiğini tahmin ediyor.

İNSAN MEZBAHASINDA BİR GÜN
Hayatta kalanlar yoğun acılara katlandılar. Gözleri sürekli bağlıydı, havalandırma deliklerinden ve borulardan gelen dayak ve çığlık seslerini duyabiliyorlardı.

YERALTI HÜCRELERİ
Bazı mahkumlar, 2,5 metreye 1,5 metre boyutlarında, tek kişilik olarak tasarlanmış dondurucu hücrelerde yer altında tutuldular, ancak aynı anda 15 kişiye kadar yer sağlanabiliyordu.

SURİYELİLER YAKINLARINI ARIYOR
Hapishaneler boşaldıkça, her yerdeki Suriyeliler sevdiklerinden, birçoğu yıllardır kayıp olanlardan haber almak için çaresizce çırpınıyor. Bizim burada aktardığımız bilgiler sadece hapishaneden gelen malumat bilgilerdir. Esad yönetiminin zulümlerinin boyutunu bir nebze de olsa fark etmemizi sağlıyor. Sahada ve diğer hapishanelerde yaşanan zulümlerin haddi hesabı yoktur. Buraya kadar tamam. Esad zulmünü Colani ele geçirdi. Böyle bir zulmün son bulmasını kim istemez ki?

Bu adam kimin desteğiyle Esad'ı devirdi. İsrail Şam'a kadar geldi. Golan Tepelerini hep ele geçirdi. Yüzlerce füze attı Şam ve yönetiminin kurumlarının üzerine. İsrail Suriye'nin her yerinde cirit atıyor. Bu konular ayrıca ele alınması gereken konulardır. Yüzlerce soru işareti var kafalarda. Siyonist güçlerin ve İsrail'in hakim olduğu bölgelerde kan ve göz yaşından başka bir şey olmaz. Suriye'nin durumu endişe vericidir. Ben de şahsım olarak endişe duyanlardanım. Rabbim yâr ve yardımcımız olsun.

Seläm ve Dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Cemal Tomar Arşivi
SON YAZILAR