İŞTEN ÇIKARMALAR VE ALIMLAR

Bugün belediyelerdeki işten çıkarmaları ve yapılan yeni alımları ele alacağız ama belediye demişken bir konuya da açıklık getirmek istiyorum. Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ın CHP’li meclis üyesinin belediyede çalışanlarla ilgili sorduğu soruya verdiği cevapta iki vekil danışmanının belediyeye gelmeden maaş aldığını söylemesi üzerine ortalık karışmış. Haber yapanından tutun da arayıp soranına dek pek çok arayan oldu. Yaptığım kısa bir araştırma sonucunda vekil danışmanlarından birinin Vezir Hazretlerinin danışmanı olduğu, seçimden sonra da kadrosunu İlkadım Belediyesine taşıdıklarını öğrendim. Bir diğeri ise MHP’li Vekil Topsakal’ın danışmanıymış, o da bir bakanlığa alındı diye bilgi geldi. Burada önemli olan bankamatik çalışanlarıdır, ben bu iki vekili de sevmem ama doğruları konuşmak gerekirse her iki danışmanla ilgili yapılan işlemin yüzlerce örneği var. Burada önemli olan işe gelmeden çalışanlardır, belediyelerde görevli olup başka yerlerde çalışanlarla ilgili sorun olacağını düşünmüyorum. Geçmişte ve halen daha bu tür uygulamaları yapan yüzlerce hatta binlerce insan var, hepsini ele almaya kalkarsak işin içerisinden kalkamayız.

Gelelim işten çıkarılanlarla ilgili konuya. Bu konuda iki belediye başkanı uygulama yaptı. Bunlardan birisi Kavak Belediye Başkanı Şerif Ün, diğeri Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, bunların dışında işten adam çıkaran olduysa da en azından ben duymadım. Benim beklentim İlkadım Belediyesi’nde de epeyce bir çıkış işlemi olacağı yönündeydi. Zira orasıyla ilgili bankamatik çalışanlarının fazla olduğu yönünde iddialar vardı ama şuana kadar ciddi bir çıkış olmadı, olsaydı duyulurdu. Kavak’ta yapılan çıkışlarla ilgili şu kadarını biliyorum; çıkışı yapılanlardan bir kısmı emekliliği gelenlerdi, zaten bir tanesi sosyal medyadan emekliye ayrıldığını, zamanının dolduğunu açıklamış. Onun dışındakilerle ilgili de şöyle bir durum var; Başkan Şerif ün kimseyi çıkarmayacağını ancak bazı değişiklikler yapabileceğini, emekliliği gelenlerden emekliye ayrılmak isteyen olursa ayrılabileceğini, çalışmak isteyenlerin ise farklı birimlerde çalıştırılabileceğini söylemiş. Dokuz on civarında işçi işe gelmeden avukatlarına gidip yasal haklarını kullanmışlar, iki ve ya üç kişi de ileri geri konuştukları için işten çıkarılmış. Ancak bu tür uygulamalar başkanları değişen belediyelerde her zaman yapılmaktadır. Gelen başkan kendi ekibini seçiyor, yakın çalışma arkadaşlarını oluşturuyor, bir de seçimde söz verdikleri varsa onlara karşı da sorumlulukları olduğu muhakkaktır.

Gelelim Tekkeköy Belediyesine; orada işler çok daha enteresan boyutta. İddia o ki yılbaşından sonra 68 kişi işe alınmış, bunlar hiç işe gelmemişler, gelen başkan tamamının iş akdini feshetmiş. Bunun dışında 95 kişiyi daha işten çıkartmış, bunların arasında da on yıl hiç belediyeye gelmeyenler olduğu iddia edilmekte. Ancak on on beş kişi de çıkarılmaması gerektiği halde çıkarılmış, onlar yeniden işe alınacaklarmış. Sizin anlayacağınız 150 kişi civarında bir işten çıkış yapılmış ancak söylendiği gibiyse gerçekten çok enteresan bir durum, hiç işe gelmeden bankamatik personeli iseler Allah bunun hesabını sorar. Kaldı ki seçime iki üç ay kala işe adam almak hiç de etik olmayan bir durum değil de nedir? Tekkeköy’ün nüfusu 50 bin, personeli 800’lere dayanmış. Canik’in nüfusu 100 bin, personeli 350 civarında. Bunları kıyasladığımızda Tekkeköy’ün ne kadar çok personeli olduğu ortada. Belediye bu yüke dayanabilir mi? Yeni seçilen başkanların bu minvalde işleri gerçekten çok zor. Giden başkanlar ciddi borç yükü bırakmışlar, gelen başkanlar borçları mı yoksa personel maaşlarını mı ödeyecekler?

Yine bir belediyede başkanın soyadını taşıyan bir esnaf belediyeye bir milyon liranın üzerinde tatlı, pasta, çikolata vs satmış ve faturasını kesmiş. Yeni gelen başkan bu miktarın çok yüksek olduğunu söyleyince önce ödeme kolaylığı yaparım demiş, ardından belediyeyi icraya vermiş. Allah aşkına sorarım size böyle bir rezalet olabilir mi? Atakum Belediyesini bir iş adamıyla yandaşı olan basın mensubu farklı işler üzerinden öyle söğüşlemişler ki anlatamam. Yeni başkan sadece o borçları ödese dönemini bitiremez. Sizin anlayacağınız belediyelerde işler öyle zannedildiği gibi rahat değil, yeni seçilen başkanların işleri çok zor. Allah kendilerine yardım etsin diyerek sözlerime son veriyorum, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR